What fish do you wish?

Vis stond 'vroeger' standaard op het menu in het dagelijkse huishouden en zelfs in christelijke kringen is het nog steeds vaste prik; vrijdag visdag! Maar het eten van vis zien we langzaamaan verdwijnen uit ons dagelijkse eetpatroon. Ik bedoel: wanneer heb jij voor het laatst vis gegeten? En nee, dan bedoelen we niet vissticks, kibbeling of een haring, maar een vers klaar gemaakt visje in de pan of uit de oven.
Tóch is dit jammer, want een stukje vis is nog altijd deel van de 'Schijf van vijf' en belangrijk voor ons dagelijks voedingspatroon. Gelukkig zien ook de beste chefkoks van de wereld dat het hoog tijd is om de vis weer letterlijk en figuurlijk terug op de kaart te zetten, want de visrestaurants schieten uit de uhmm.. bodem van de zee. Nu kan het natuurlijk dat je écht geen vis lust, maar dat komt vast omdat je nog niet met alle vis voor consumptie bekend bent. Wij praten je graag even bij over deze delicatesse uit het water.

Vis bevat natuurlijke vetten

We zien en horen het de laatste jaren steeds vaker: 'natuurlijke vetten', maar wat zijn dit precies? Natuurlijke vetten zijn vetten welke onverzadigd en gezond voor het lichaam zijn. Deze vetten zitten bijvoorbeeld in avocado en olijven, maar dus ook in vis. De meest bekende vissoorten met natuurlijke vetten zijn: paling, zalm, makreel, haring, tonijn en sardientjes. Natuurlijk benut je het visje optimaal als je deze 'rauw' eet, maar een bereiding met olie is natuurlijk ook geweldig om eens uit te proberen. Een stukje zalm met gewokte spinazie, tonijn of sardientjes op de grill of gerookte paling? Supergezond en érg lekker!

Het gezonde zit hem voornamelijk in de omega 3-vetzuren welke in vis zitten. Het is bewezen dat de inname hiervan het risico op o.a. hart- en vaatziekten en vervroegde dementie vertraagd of tegen gaat. Het is dus zeker de moeite waard om minimaal 1 keer per week een visje te eten, al is het alleen maar om wat langer van het leven te kunnen genieten!Bereidingswijzes en tools

Je merkt het al: vis hebben we gewoon nodig in ons leven, al blijven een aantal vragen natuurlijk belangrijk: hoe maak je die vis klaar en ga je voor een schoongemaakte vis uit de supermarkt of haal je een verse vis bij de visboer? Dat laatste is iets waar we ons als thuiskok vaak druk om maken, want hoe maken we een vis schoon voor gebruik? Gelukkig zijn er op het internet hele handige vlogs te vinden waar de beste chefs je dit stap voor stap kunnen leren aan de hand van een video. Zorg er dan in ieder geval wel voor dat jij de nodige tools bij de hand hebt. Zo kan het als hobbykok nooit kwaad om een goed fileermes in huis te hebben, hiermee zorg je er voor dat je mooie filets van de graat kunt snijden. Ook een vismes is voor iedere visliefhebber een must have, waarmee je mooie moten van bijvoorbeeld een zalm kunt snijden. Ook bij het snijden van een sushi is dit mes een niet te missen verlengstuk van jouw keukengerei. Wil je overigens meer weten over rauwe vis en sushi lees dan hier Kim's blog 'Just roll with it'. Ga je echter met schaal en schelpdieren, als kreeft en mosselen, aan de slag dan is een schaaldierenkraker een handige tool om jouw vers gekookte kreeft te kraken zodat het 'vlees' tevoorschijn komt. Ga je aan de slag met een wat ruwere vis, dan gebruik je een ontschubber. Hiermee haal je schubben van de vis weg zodat je een mooie gladde vis overhoudt. Denk hierbij aan dorade of zeeduivel.

Gelukkig is vis op talloze manieren te bereiden en dat kan soms verrassende resultaten opleveren. Zo zijn de meest bekende gebakken vissoorten de schol, de tongfilet en de zalm of tonijn. Snel klaar, een lekkere crispy buitenkant en perfect bij wat groentes of een superzachte puree. Stomen is een bereidingstechniek welke is overgewaaid uit Azië, al dan niet met een karakeristiek bamboe mandje of stoommandje. Hierbij krijgt de vis een mooie zachte structuur en komt er totaal geen vetstof aan te pas. Dit is dan ook de meest gezonde manier om vis te bereiden, al moet je hier natuurlijk wel even de tijd voor nemen. Dit geldt ook voor pocheren, waarbij je de vis gaart in een mooie bouillon. Zorg er alleen wel voor dat deze niet boven het kookpunt komt, anders droogt de vis uit. Ook het grillen van vis is populair en door middel van een grillpan of barbecue heeft het ook nog een beetje stoer imago. Zo zijn de eerder genoemde sardientjes, tonijn of garnalen natuurlijk perfect te bereiden op de grill. Een beetje citroen erover als finishing touch en je brengt jouw favoriete vakantiebestemming gewoon in huis. Ga je liever voor een echte klassieke bereiding dan kies je natuurlijk voor 'En papillot' waarbij je de vis plus lekkere ingrediënten verpakt in bakpapier of aluminiumfolie. Hiermee blijven alle smaken verpakt als cadeautje en gaar je de vis in de oven. En dan is er natuurlijk nog roken, waarbij de bekendste soort natuurlijk gerookte paling is, maar er zó veel meer vis gerookt kan worden. Zalm, makreel, forel en rode poon zijn heerlijk om te roken en krijgen na bereiding een fantastische ziltige smaak. De meest recente manier van vis bereiden is ceviche. Ben je hier niet bekend mee? Dan kan je er hier, in Mark's blog, alles over lezen.Vis moet zwemmen

Het is geen geheim dat er bij vis witte wijn wordt geschonken, maar de laatste jaren zijn er verrassende rosé's en rode wijnen op de markt gekomen welke een perfecte partner zijn bij een lekker visje. Wil je dus een keer experimenteren dan hebben we hier een lijstje om jouw keuze wat makkelijker te kunnen maken:

Vette vis: (oa. makreel en zalm) licht rode Pinot Noir of een volle witte Chardonnay 
Magere vis: (o.a. kabeljauw) Sauvignon Blanc of een licht mousserende wijn
Schaal en schelpdieren: oesters gaan natuurlijk perfect samen met Champagne, bij mosseltjes schenk je een lekkere fruitige droge wijn
Gekruide vis: een fruitige rode wijn of een lichtzoete witte wijn als de Pinot Gris
Gefrituurde vis: probeer eens een Champagne, Cava of Prosecco
Gegrilde vis: volle witte Chardonnay
Gerookte vis: met het roken van vis komt vaak een ziltige smaak vrij, een Pinot Noir is dan perfect als balans
Gebakken vis: Chardonnay of Sauvignon Blanc

Funny fish facts

- Ga je op zoek naar een verse vis, maar weet je niet of deze geschikt is? Kijk dan altijd naar kenmerken als een glanzend vel, heldere ogen en rode kieuwen. Zo weet je dat de vis supervers is!
- Wist je dat kreeft, mosselen en inktvis biologisch gezien geen vis zijn?
- Vis bevat geen koolhydraten
- In de oceanen en wateren die de wereld rijk is leven maar liefst 30.000 soorten vis, waarvan er in de Noordzee alleen al 220 soorten leven. 'Gelukkig' wordt een klein deel hiervan maar gevangen voor consumptie. 
- De kogelvis ('Fugu' in het Japans) is een delicatesse, maar met een gevaarlijk tintje. De vis bevat namelijk een giftig en verlammend neurotoxine. Deze vis is buiten Europa verboden en in Japan zijn er maar een zeer gering aantal chefs wie deze vis mogen bereiden. Ieder jaar moeten zij opnieuw een examen doen om deze vis veilig te kunnen schoonmaken. Als deze eenmaal bereid is schijnt het één van de lekkerste vissen te zijn die de oceaan rijk is. Durf jij het aan?
- De blauwvintonijn is de duurste vis ter wereld. Dit is niet vanwege de smaak, maar omdat de vis erg schaars is. Bij een veiling begin dit jaar werd er voor 300 kilo van deze tonijn ruim 730.000 dollar geboden. Als we kaviaar ook rekenen tot vis dan ging hier laatst een 1 kilo blik van de Almas kaviaar voor 'slechts' 39,500 dollar over de toonbank. Dan moet je het zwarte goud wel érg lekker vinden.

Mark