Handige tips voor de perfecte picknick!

De picknick zoals we die uit romantische verhalen kennen, heeft altijd zijn charme gehad. Maar tóch heeft deze activiteit 

in de laatste jaren van het vorige millennium wat populariteit verloren. Dit kwam voornamelijk doordat fanatieke picknickers hun troep achterlieten met alle gevolgen vandien. Vervuiling, ongedierte en overlast voor omwonenden. Het heeft zelfs geleid tot 'verboden te picknicken' plaatsen in parken zoals het Vondelpark, Central Park in New York en verschillende parken in Azië. Doordat er in de loop der jaren steeds handigere en milieubewuste keuzes gemaakt kunnen worden betreft picknicken, zien we deze acitviteit weer steeds vaker terugkeren. Sinds de intrede van het Corona virus was picknicken natuurlijk even uit den boze, maar door de toename van temperaturen en versoepelingen in de maatregelen zien we de parken weer op gepaste afstand volstromen.

Dus pak je rieten mand uit de kast, nodig je vrienden of familie uit en start met plannen. Wij hebben vast een aantal handige tips voor je:


Algemene tips:

- Maak het jezelf niet te moeilijk. Wil je bijvoorbeeld vers beleg of een fruitsalade meenemen, zorg dan dit je dit thuis al gesneden hebt. Dit scheelt je namelijk een hoop gedoe. Zie op een grasveld maar eens een stevige ondergrond voor jouw snijplankje te vinden.

- Het is onvermijdelijk dat er tijdens de picknick insecten een ongewenst bezoek komen brengen. Mieren, wespen of fruitvliegen
zijn hierin de meest bekende. Dit kan je voorkomen door felle kleuren te vermijden. Zorg dus dat je, ondanks dat je er een gezellige dag van wilt maken, niet in jouw feestelijke gele jurk op het kleed gaat zitten. En hoe nostalgisch dat geblokte rood-witte kleed ook is, vermijd ook de kleur rood maar! Niet heel leuk voor de foto's, maar wel erg fijn als je niet de hele tijd om je heen wilt slaan.


- Zoek vooraf naar de beste picknick plekken. Ten eerste omdat de plekken vanwege de Corona maatregelen nogal beperkt zijn, maar ook omdat je niet bepakt en bezakt naar een geschikt plekje moet zoeken. Je wilt natuurlijk niet chagerijnig de dag beginnen.- Hoe gezellig een picknick ook kan zijn, de gespreksstof raakt een keer op. Ook als je met kids picknickt is de spanningsboog van eten natuurlijk snel gedaald. Zorg dus altijd voor wat leuke buitenactiviteiten als een frisbee, een voetbal of een paar waterballonnen. De volwassenen redden zichzelf wel, al is een spel kaarten nooit gek natuurlijk.

- Picknicken mag weer, maar we willen natuurlijk wel dat dit moet blijven kunnen. Laat de plek dus netjes achter en zorg er voor dat je een vuilniszak bij je hebt voor de rommel en hygiënische doekjes voor jouw gezelschap. Ook wegwerp bestek, bekertjes en bordjes zijn makkelijk in gebruik en laten we eerlijk zijn, het scheelt afwassen.

Eten:

- Herinner je de tip nog van hierboven met de insecten? Deze beestjes zijn ook dol op alles wat met glucose te maken heeft. Zorg er dus voor dat je fruit als appels, kersen, druiven en kiwi's in de koelbox of in een vershoudbakje bewaart. Of scherm deze af met een leuke vliegenkap. Deze zijn in verschillende leuke designs verkrijgbaar.

- Zonder brood geen picknick, maar oud brood kan de pret snel bederven. Maak dus op de dag van de picknick een pitstop bij de verse bakker of supermarkt en haal lekker vers brood. Broodjes thuis beleggen kan ook, maar doe dit alsjeblieft niet een dag van tevoren. Van een zompig broodje wordt niemand vrolijk.

- We zeiden het al in het begin: maak het jezelf niet te moeilijk. Zorg dus dat je thuis al lekkere salades hebt gemaakt welke alleen nog opgeschept hoeven te worden. Zorg voor fingerfood en andere kleine hapjes welke je gemakkelijk met een prikkertje kunt serveren. Denk hierbij aan gesneden stukjes groente met een dip, kleine crackertjes of olijfjes.- IJs hoort erbij, maar begin er alsjeblieft niet aan door deze mee te nemen. Een koelbox of tas houdt deze koud, maar niet íjskoud! Het resultaat: een plakkerige bende in of rond de picknickplaats en teleurgestelde deelnemers. Haal die ijsjes dus gewoon lekker in de buurt of zoek een lekkere ijssalon op voor een toetje.

- Buiten dat open vuur op openbare plaatsen verboden is, geeft het ook een hoop ellende. Ga dus niet aan de slag met kleine wegwerp barbecues, dit zorgt ook nog eens voor brandgevaar. Er zijn ontzettend leuke 'meeneem' barbecues te krijgen zoals die van BergHOFF. En als je dan wilt barbecueën, zorg dan dat je dit op een plek doet waar het staat aangegeven.

Drinken:

- Ga je aan de wijn, rosé of prosecco dan is een kurkentrekker natuurlijk erg handig om bij je te hebben. Niets zo vervelend als tijdens een goed gesprek gestoord worden door de buren voor een vergeten item. Gelukkig zijn er ook flessen drank zonder kurk op de markt, maar deze moeten dan maar net bestaan in jouw favoriete merk.

- Een koelbox of tas is natuurlijk onvermijdelijk. Zeker als de temperaturen tot tropische hoogte stijgen is niets zo lekker als een lekker koud drankje. Wil je ruimte besparen en die grote flessen vermijden. Gebruik dan een aantal thermosflessen en label deze met de inhoud.

- Ondanks dat een kleine hoeveelheid alcohol of limonade natuurlijk lekker is, kan het nooit kwaad om water bij je te hebben. Doe de avond voorafgaand aan jouw picknick wat flessen water in de vriezer en wikkel hier een stuk aluminiumfolie omheen. Zo blijft jouw water extra lang koud!

- Vers geperst sap meenemen kan natuurlijk altijd. Maar zoals je hierboven kunt lezen zijn zowel felle kleuren als glucose geuren niet erg handig bij een picknick. Zorg er dus voor dat je jouw sapjes in niet-doorzichtige flessen meeneemt.

- Ga je vroeg op pad, dan is koffie of thee natuurlijk wel zo lekker. Neem de warme dranken mee in een goede thermosfles of -kan. Of je zorgt natuurlijk voor een lekkere ijskoffie of icetea!Wij hopen dat we je een beetje op weg hebben geholpen! Dus, plannen maar die picknick en ik zie de uitnodiging wel verschijnen!

Mark