Cocktails: méér dan alleen een lekker drankje

Wie zomer zegt, zegt cocktails! Althans, dat proberen wij onszelf af en toe een beetje wijs te maken. Want een goede cocktail drink je natuurlijk niet alleen in de zomer, maar het gehele jaar door! Ieder seizoen kent namelijk wel een cocktail die in dat jaargetijde perfect tot zijn recht komt vanwege temperatuur en smaak. Zo, daar hebben jullie je excuus, wij gaan ons voor nu focussen op de zomerse cocktails.

Laten we bij het begin beginnen: de cocktail vindt zijn oorsprong in Amerika en kent talloze legendes, verhalen en tradities. Waar de benaming ‘cocktail’ zelf vandaan komt is echter nooit duidelijk geworden. Een leuk verhaal is bijvoorbeeld dat de Cuba Libre zijn naam volgens de legende dankt aan een kapitein die tijdens de Spaans-Amerikaanse oorlog een café in Havana binnenliep, de samenstelling van rum, cola en limoen bestelde en na het proeven luidruchtig ‘Cuba Libre!’ (Cuba vrij!) begon te schreeuwen. Aangezien een cocktail uit minimaal drie dranken moet bestaan is de Cuba Libre natuurlijk een beetje smokkelen, maar het is één van de vele leuke anekdotes die alcohol rijk is.

We kunnen cocktails indelen in de volgende categorieën:

• All day cocktail (Een cocktail met licht alcoholpercentage welke je in principe de hele dag zou kunnen drinken)
• Before dinner cocktail (Een droge cocktail welke dient als aperitief om de eetlust op te wekken)
• After dinner cocktail (Een vaak zoete cocktail welke na het eten wordt geserveerd)

Het maken van cocktails wordt bijna als een kunstvorm gezien in de gastronomie en dit gaat vaak veel verder dan simpelweg twee of drie drankjes bij elkaar gieten. Alles draait om smaak, kleur en de perfecte combinatie. Werk je bijvoorbeeld met fruitgarnering dan moet de garnering van dezelfde fruitsoort zijn als een onderdeel van de dranken. Een Appletini garneer je dus met een partje appel. Een professionele bartender of flairtender (de bartenders die met flessen in de lucht gooien) is dan ook altijd op de hoogte van klassiekers, nieuwe mixjes en kunnen je alles vertellen over drank-spijs combinaties.

Er zijn verschillende bereidingswijzen om een cocktail te maken, dit lijkt simpel maar is alleen mogelijk met de juiste accessoires. Nauwkeurig ingrediënten afmeten doe je met de jigger (het barmaatje) of de maatlepel. Bij het zogenaamde ‘builden’ worden de dranken direct in het glas gegoten. In principe ‘bouw’ je zo laagjes in het glas en ontstaat er een geweldig pallet aan kleuren, dit is vooral goed te zien bij een Tequila Sunrise. Bij het ‘stirren’ met de cocktaillepel worden de dranken eerst in een beker geroerd om vervolgens in het glas gegoten te worden, bij voorkeur door een strainer (barzeef). Het is hierbij noodzakelijk dat je dranken gebruikt die goed mengen (denk bijvoorbeeld aan de Manhattan met whiskey en vermouth). Misschien wel één van de meest bekende accessoires is de Mojito muddler, ideaal voor het fijnstampen van aromatische ingrediënten waarbij de vrij gekomen geur al zorgt voor zin in een goede slok.

De beroemde quote van James Bond ‘shaken not stirred’ mag dan uit een boek komen, het is echter geen fictief grapje! Onderzoeken hebben namelijk uitgewezen dat doormiddel van een ‘shake’ meer antioxidanten overblijven dan een geroerde cocktail. Er komt dus ook nog een beetje gezondheid en wetenschap kijken bij een shaked cocktail als een Wodka-Martini. Als laatste manier is daar de mogelijkheid tot ‘blenden’, hierbij stop je (zoals de naam al doet vermoeden) alles in de blender en creëer je bijvoorbeeld een Strawberry Daiquiri of een mocktail (cocktail zonder alcohol). Deze cocktails zijn vaak iets grover van structuur en door de zoete, fruitige smaken de ideale zomercocktail.

Als het goed is ben je nu all set, weet je alles over cocktails en heb je net als ons een lekkere dorstige trek gekregen. Aan de slag dus en proost op het mooie leven!