Sifon / slagroomapparaat

Slagroom en desserts zijn een combinatie welke bijna altijd onafscheidelijk zijn. Natuurlijk is niets lekkerder dan vers geklopte room en zijn de mogelijkheden om dit te verwerken eindeloos. Of het nu op een appelpunt is, warme chocolademelk of bij een vers bolletje ijs: een mooie rozet slagroom met de sifon zorgt altijd voor een grande finale.

Lees meer

Rooster Lijst

Stel een Oplopende Directie in

Rooster Lijst

Stel een Oplopende Directie in

De sifon

In de professionele keuken of horeca wordt voornamelijk met sifon’s gewerkt, maar wat is een sifon precies? U zult ze vast wel herkennen uit de grand café’s; de RVS spuiten die onder druk voor dat mooie toefje verse slagroom op de koffie of gebak zorgen. Maar hoe werkt het gebruik van de sifon precies? Het is eigenlijk heel simpel: je vult de sifon met de vloeibare substantie (de meest voorkomende is room) hierna schroef je de sifon dicht en plaatst het gaspatroon op de patroonhouder. Hierna draai je de patroonhouder door tot het sissende geluid stopt. Je schudt de sifon een aantal keer heen en weer, houdt de spuit ondersteboven en door middel van de hoge druk komt de slagroom stijf uit het apparaat.

‘Espuma’

In de loop der jaren hebben veel beroemde chefs de sifon bestudeerd en bedacht dat naast room nog veel meer mogelijkheden bestaan om deze spuit te gebruiken. Het was voornamelijk topkok Ferran Adria van het voormalige Spaanse restaurant ‘El Bulli’ (door veel kenners tot beste restaurant ter wereld verkozen) welke het gebruik van de sifon in de jaren negentig tot een kunst verhief door gelatine met vloeibaar voedsel te mengen, zodoende werd zijn ‘Espuma’ wereldberoemd.

Naast slagroom hebben vooral luchtige sauzen of schuimen baat bij het gebruik van een sifon. Omdat je met een garde maar een beperkte hoeveelheid lucht in een gerecht krijgt zorgt de sifon er voor dat het neutrale gas een maximale hoeveelheid opslag bewerkstelligd.

Neemt u ook eens een kijkje in het boek over Sifon’s en doe inspiratie op!

Lees meer